Японски учени ще направят опит да „отгледат“ остров в Тихия океан

япония

Японски учени ще направят опит да „отгледат“ остров в Тихия океан, за да поддържат риболовната си територия, съобщи британският Daily Telegraph.

До 50 хил. коралови образувания ще бъдат „трансплантирани“ във водите около Окиноторишима, атол на 1000 мили южно от Токио, в опит да го спрат от потъване.

При прилив над водната повърхност от него остават само два участъка с височина едва около 10 см. Ако те изчезнат, морската територия на Япония ще намалее значително.

Освен това могат да бъдат загубени правата върху находищата на нефта, минерали и газ под морското дъно. Стойността на проекта е 3,6 млн. паунда. Той обаче може да предизвика напрежение в отношенията с Китай, който отказва да признае участъците над водната повърхността за остров и настоява, че те не могат да бъдат използвани, за да спрат проучванията на Пекин в района.

„От 1931 г. Окиноторишима е класифициран като остров“, казва Томохико Танигучи, говорител на японското външно министерство.

Островчетата са открити през 1789 г. от капитан Уилям Дъглас и са включени в картите на британското адмиралтейство дълго преди Япония или Китай да разберат за тяхното съществуване, коментира вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *