Взривове в София. Склад за боеприпаси в Челопечене се запали.

Поредица от силни експлозии събуди софиянци тази сутрин между 6,30 и 6,40 часа. Взривовете тръгнаха от склад за боеприпаси в поделение в Челопечене. След като се разбра, че няма пострадали и бяха евакуирани около 1600 души, в следващите часове дебатът се измести към въпроса за реакцията на институциите и местните власти. В спора влязоха и политици.

Институциите увериха, че опасност от обгазяване за софиянци няма. В крайна сметка се оказа за пореден път, че населението се уведомява последно за ситуацията. Абсурдни телефонни разговори на журналисти с министри съпровождаха целия ден. Оказа се, че ако нямаме телефона на някой министър, много трудно ще се информираме за ситуацията.

Хората, които са избрани от народа – за да служат на народа не успяха да дадат информация навреме за това Какво се е случило? Какви може да са последствията? Какви мерки може да предприеме населението за да се предпази от евентуалните последствия? Но както често се случвало и преди, информацията достига последна до обикновените хора . До кога ще се случва едно и също? Е както се разбра, няма опасност за населението, поне този път. Но винаги ли ще е така?

Предстоят изводите.

ОТБРАНАТА
МО оповести информация за боеприпасите, съхранявани в Челопечене
Поделение 18 250 Разснарядителна база за боеприпаси с изтекъл срок на годност в с. Челопечене, Софийско се състои от два цеха за разглобяване на боеприпаси и извличане на взривни вещества и складове за боеприпаси. Поделението е подчинено на бригада „Логистика” – ГЩ и към момента е в процес на ликвидация. До сега там не са взривявани боеприпаси и от половин месец в поделението не се извършва утилизация. Базата се охранява от охранителна фирма „Моба”. Това съобщиха от Министерството на отбраната.
В складовете се съхраняват излишни за Въоръжените сили боеприпаси, които подлежат на утилизация. Съставът на взривните вещества основно е тротил и хексоген. При взривяване гамата на излъчваните вещества съдържа азотни окиси и въглероден диоксид, които при съществуващата метеорологична обстановка и създадените концентрации не са опасни за хората.
Към момента в поделението се съхраняват:
– стрелкови боеприпаси – 96 т
– ръчни гранати – 52 т
– изстрели за гранатомет ПГ – 7 – 210 т
– 23 мм изстрели – 75 т.
– 76,2 мм изстрели – 48 т
– 85 мм изстрели – 252 т
– 100 мм изстрели – 21 т
– 115 мм изстрели – 17 т
– 122 мм изстрели – 83 т
– 125 мм изстрели – 94 т
– 152 мм изстрели – 211 т
– реактивни дълбочинни бомби – 20 т
– бойни заряди – 23 т
– взриватели – 204 т
– пиротехнически средства – 68 т
– други взривни вещества – 20 т

Общо: 1494 тона

На мястото на инцидента е изпратен модул от 38 полк ЯХБЗ (Ядрена, химична и биологична защита) – Мусачево в състав: 4 броя машини за ядрена, химическа и бактериологична защита „Маяк”, 4 броя авторазливни станции за специална обработка, една станция за ликвидиране на последствията и един дезинфекционно-душев автомобил, който е в готовност за действие в района на инцидента.
Група от Центъра за наблюдение и мониторинг на радиационната, химическата, биологическата и екологическата обстановка – Банкя е изпратена в района за обследване на създадената химическа обстановка. Групата разполага с високочувствителни прибори за откриване на токсични химически вещества.

Николай Цонев и Емел Етем запознаха депутатите с информацията до момента
1494 тона боеприпаси има в скадовете в поделението “Челопечене”. Това каза в парламента министърът на отбраната Николай Цонев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Обезопасена е зона от два километра. Обезопасяването на двукилометровата безопасна зона е отнело време, което е довело до забавяне на информацията за аварията. В момента на първия взрив в складовете е имало двама охранители, които не са забелязали движение или присъствие. Цонев отчете това като своя грешка. В зона от шест километра се проверява за отломки и паднали снаряди от взрива. Очаква се до края на деня безопасната зона да бъде сведена до 1 км.
„Обстановката е спокойна“, коментира Цонев
Поделението в „Челопечене“ се стопанисва от Българската армия. То има два цеха, единият от които е за разглобяване на боеприпаси. Има и складове. От две седмици в поделението не се извършват дейности, защото е в процес на закриване.
Цонев съобщи още, че Летище София е бъде отворено в 14:30 часа.
Цветана ГЕОРГИЕВА

Николай Цонев: Няма втори склад, не се очакват нови взривове или обгазяване
Обстановката в района на взрива в момента рязко се подобрява. Има единични взривове на около 5 – 6 минути. Надяваме се до около 1 – 2 часа те да престанат. В момента се анализират снимките, направени от вертолета. Това каза на пресконференция в Министерски съвет министърът на отбраната Николай Цонев, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По първоначални данни от пилота – цялото поделение е изравнено, което означава, че няма да има нови големи взривове.
По отношение на слухове за наличието на втори склад Цонев каза, че такъв не съществува. Ще започне стесняване на периметъра, може би до 1 км. Преди това ще бъде огледан районът. „Обстановката вече е изключително спокойна”, каза Цонев.
В складовете е имало 1494 тона вещества. Не би трябвало обществото да се притеснява от нови големи взривове или обгазяване. При всички случаи трябва да изчакаме взривовете да престанат. „Ние ще обявим приключването на кризата в района на Челопечене, едва когато всички 6 км. до поделението бъдат обследвани.
Частта от снаряда, който е паднал на летище София, е с размери около 4-5 см. Тя е била обезвредена. До сега не е постъпвала информация за намерени други снаряди.
Поделението в Челопечене е в процедура на закриване. От 2 седмици в него не се извършва утилизация. Преди това тя е извършвана от МО. Няма фирми, които да извършват тази дейност вътре. Охраната на поделението се осъществява от фирма на Министерството на отбраната.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

И Генералният щаб на армията обяви горещи телефони във връзка с инцидента в Челопечене
Горещи телефони за жителите на района на инцидента в Челопечене обяви днес, 3 юли, Генералният щаб на Българската армия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Умоляват се гражданите незабавно да уведомяват компетентните органи в случай на намиране на всякакви съмнителни елементи, свързани с инцидента. Горещите телефони са 02/987 83 77 и 02/92 23 918.

ИЗВЪНРЕДНИТЕ СИТУАЦИИ
Емел Етем: Правителството е направило днес това, което е трябвало да направи местната власт
В 6.35 часа получих информация за случилото се. В София си бях и направих необходимата координация според Закона за защита при бедствия. Това каза на пресконференция в Министерски съвет вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Този закон ясно и точно разписва как се реагира при бедствия, кой и какви действия предприема. По думите на Емел Етем – в закона е записано, че координацията се осъществява от кмета на районната община и на голяма община. Кметът трябва да сформира Кризисен щаб. Ето защо Емел Етем се обърна към кметовете с думите, че е много хубаво нещо популизмът, но е добре те да си свършат работата. По думите на Емел Етем – правителството е направило днес това, което е трябвало да направи местната власт. Тя призова местната власт и правителството да осъществят необходимата организация за съвместно преодоляване на инцидента.
„Основателни са действията на хората и паниката. Голяма част от тях са взели правилно решение като са си сложили мокри кърпи на устата”, коментира вицепремиерът.
Тя обясни, че заради спецификата на обекта не е имало информация за съдържанието в складовете.
Министър Емел Етем каза още, че хората се извеждат на 6 км от района. До час ще бъде изготвена информацията от специалистите дали параметърът ще бъде толкова голям или ще се свие. Министърът апелира, ако гражданите намерят нещо необичайно в дворовете си, да не го пипат и да се обадят веднага на компетентните органи.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

1438 обаждания са постъпили на телефон 112 от 6.30 до 6.45 часа
1438 обаждания са постъпили на телефон 112 от 6.30 до 6.45 часа. Това заяви министърът на извънредните ситуации Емел Етем в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В 6.28 часа се възпроизведоха взривове във военни складове. В 6.30 часа са подадени сигнали на тел. 112. В рамките на пет минути на място се отзовават служители на полицията, а до десет минути – всички останали служби. От информацията на гражданите не е ясно къде точно и какво е гръмнало.
Емел Етем и военният министър Николай Цонев докладват пред парламента за взривовете в Челопечене. Очаква се министрите Емел Етем и Николай Цонев да участват в днешните заседания на ресорните парламентарни комисии.
Марта МЛАДЕНОВА

Хората от около 600 къщи са евакуирани заради взривовете, каза Емел Етем и пред депутатите
След като специалистите са обследвали региона, много бързо се взе решение хората да бъдат изведени в периметър от 6 км – това е безопасната зона при взривяване на всички боеприпаси да няма жертви. Това заяви министърът на извънредните ситуации Емел Етем в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Етем – първоначално не е било ясно, че става дума за военен обект. Докато не се е изяснило всичко, не се е подало информация.
На хората са предоставени храна, вода и медицинска помощ. Хората от около 600 къщи са изведени от района. Изведени са около 90 % от хората в местността, останалите вероятно вече са отишли на работа. Към момента няма постъпила информация за изчезнали хора. В момента не може да се обходи района.
Няма и замърсяване на въздуха. Службите на РИОСВ и на МИС правят периодични независими замервания. Направено е и замерване от Агенцията за ядрено регулиране. Няма радиация в района. Няма вещества, вредни за гражданите. Има повишена запрашеност.
Преди половин час от мястото на инцидента се е завърнали и министърът на здравеопазването.
„Някои кметове още не си знаят задълженията. Виждам и политически изказвания – някои лидери на парламентарни групи си мислят, че аз съм министър на всички работи. В закона пише, че при възникване на ситуация – кметът на община сформира кризисен щаб и организира различните сили на институциите, които трябва да реагират в институциите”, допълни Етем. Водеща е тази институция, която по закон има правомощия. „Кметът на София сутринта – вместо да се вайка, да направи тази координация”, заяви Етем.
В момента ситуацията е под контрол, категорична бе Етем.
Марта МЛАДЕНОВА

Емел Етем: Евакуирани са около 1700 души, няма пострадали хора
Около 1700 души от близо 600 къщи са евакуирани. Само около 200 души са останали в периметъра от 6 км. Останалите са потърсили помощ от свои близки. Това каза на пресконференция в Министерски съвет вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Емел Етем призова хората да не се връщат доброволно в домовете си, а да изчакат разрешението на властите. Полицията е засилила патрула в тези населени места и няма опасност за имуществото им.
Хората ще бъдат настанени, ако се налага. В момента медицински екипи могат да окажат помощ на всеки, който пожелае.
Емел Етем обясни, че в 6.28 часа е възникнал взрива. В 6.30 часа е постъпил сигнала и в 6.35 часа на мястото на инцидента е била първата кола на МВР. След това са пристигнали останалите екипи на ангажираните в преодоляване на аварията. Евакуирани са бързо хората в периметър от 2 км. Веднага е започнало обследване на района. Дадена е препоръка след това в периметър от 6 км да бъде евакуирано населението. В момента ситуацията е овладяна, каза Емел Етем. Няма пострадали хора.
До този момент не е направен оглед за щетите, но констатацията е че има масово счупени стъкла и паднали мазилки. След приключване на инцидента районните общини ще направят оглед и ще кандидатстват за средства за възстановяване на щетите.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

ОБЩИНАТА

Бойко Борисов: Кризисен щаб към общината има и той действа адекватно за разлика от правителството
„Кризисен щаб към общината има и той действа изключително адекватно и дисциплинирано при създалата се кризисна ситуация, за разлика от правителството“, се казва в изявление на кмета на София Бойко Борисов, изпратено до медиите от общинския пресцентър. „Представители на щаба, аз, като кмет на Столична община, кметовете на „Кремиковци” и Челопечене и директорът на Столичния инспекторат бяхме още в 6.40 ч. на мястото на взривовете и точно ние взехме решение хората там да бъдат евакуирани. На евакуираните е осигурена храна и вода, осигурихме и автобуси за превозване на гражданите. Имахме среща и с администрацията на Областната управа, за да координираме действията си. Ако имаше адекватно правителство, нямаше да се получи тази паника сред хората. Първо, от ресорните министерства липсваше каквато и да било информация, а след това за вида и количеството на боеприпасите беше разпространена грешна такава. Още веднъж лъсна и тоталната липса на организация и контрол от страна на държавните институции върху тяхната собственост, в случая този склад, който се намира на територията на Столична община“, твърди още столичният градоначалник.
Според него обстановката вече е по-спокойна, защото правителството заработи адекватно, но за съжаление няколко часа след взривовете. „Сега чакаме становище от Министерството на извънредните ситуации, кога ще бъде безопасно да върнем хората по домовете им”, заяви кметът Бойко Борисов.
Столична община призовава гражданите, живеещи в района на взривовете, при намерени елементи с неустановен характер в техните имоти, да сезират компетентните органи и по възможност да не се докосват до осколките.

Иван Бояджиев: Най-вероятната причина за взрива в Челопечене е човешка грешка
Най-вероятната причина за взрива в Челопечене е човешка грешка, каза в интервю за Агенция “Фокус” Иван Бояджиев, експерт по сигурността към Столична община.
“Сигурен съм, че не е имало умисъл за взрива и в никакъв случай инцидентът не е причинен от метеорологични условия”, категоричен бе Бояджиев.
Според него по версията за умишлен взрив също трябва да се работи, това е задължително, но в случая е или някаква човешка грешка, или е станало някъде късо съединение, за да може да се възпламенят взривателите. Тротилът и хексогенът не може да се взривят от нищо или само от температура.
Бояджиев обясни, че базата е за разснаряжаване на взривни боеприпаси. Металът се предава на Кремиковци да го преработва, а взривните вещества се продават на частни фирми със стопански цели. По думите на Иван Бояджиев там са били струпани голямо количество взривни вещества – стотици тонове бомби, взривни вещества, патрони.
“Базата е собственост на Министерството на отбраната. Но има и една фирма, мисля че е частна, но не можах да открия коя е, защото никъде не е описана. Тази фирма прави обезвреждането и разснаряжаването. А частна фирма към Министерството на отбраната охранява базата. При разснаряжаването се отделят взривателите. Там има една много тънка мембранка, която с течение на времето се изтънява още повече, а след нея е детонаторът, който се взривява”, каза Бояджиев.
Той обясни, че още в 4:00 часа за започнали да се чуват отделни малки пукотевици. “Това е постепенното пукане на взривателите докато стигнат вече до големите бомби, тротила и хексогена”, каза Иван Бояджиев.
Мина МАРИНОВА

Иван Бояджиев: Взривовете могат да продължат още две денонощия
Взривовете продължават и може да продължат още две денонощия, каза пред Агенция “Фокус” Иван Бояджиев, експерт по сигурността към Столична община.
“Поне едно денонощие трябва да мине, за да влязат някакви специалисти вътре и да видят какво е положението. Обявено е само, че тротилът е изгорял”, каза Бояджиев. Той обясни, че тротилът се съхранява под земята с леки капаци, и ако изгори, ще се разсее нагоре и няма да нанесе някакви поражения. “Газовете от тротила и хексогена не са опасни за хората. Те отделят въглеродни окиси, които се разсейват и не са страшни”, посочи Бояджиев.
По думите му – според американски, западногермански и английски специалисти обикновено при такива случаи се чака две денонощия, или поне едно денонощие. Това се налага, за да избухнат всички взривове и патрони, за да няма опасност за тези, които ще проверяват. Опасността е най-голяма за тях. За останалите хора вече няма опасност, каквото и да стане.
Всички жители от Челопечене са евакуирани, а от Ботунец – само тези, които искат. В Ботунец има палатки, министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев също беше там. “Вече държавната власт се е задействала с няколко часа закъснение от 6:30 часа докъм 12:00 часа. Успяха да се задействат, за да свършат някаква работа, която е никаква всъщност, защото беше свършена вече. Бойко Борисов свърши първата работа още сутринта”, каза Иван Бояджиев.
Мина МАРИНОВА

Ще има още малки и епизодични взривове, каза кметът на Кремиковци
Ще има още малки и епизодични взривове. Това каза пред Агенция “Фокус” Ивайло Панев, кмет на район “Кремиковци”. По думите му основният взрив и основното напрежение е преминало. “Докога ще продължават взривовете – това не знам нито аз, нито военните”, категоричен бе Панев. Той посочи, че не знае каква е причината за експлозиите.
Кметът на район “Кремиковци” отрече слуховете за наличие на втори склад.
В 7.20 сутринта Панев е бил в Челопечене и е участвал в организацията по евакуиране на хората към Ботунец.
Людмила СПАСОВА

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Министърът на здравеопазването Евгений Желев: Ситуацията се контролира
Готови сме да реагираме във всяко едно състояние. Ситуацията се контролира. Това каза на пресконференция в Министерски съвет министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Населението не е спокойно”, констатира Желев. Той обясни, че са осигурени храна и вода на изведените от домовете им хора. Осигурени са линейки и е разгърнат подвижен медицински модул от ВМА, които да оказват помощ в случай на необходимост. Министърът обясни, че по-рано днес е бил на мястото на инцидента и добави, че не е видял хора в тревожно състояние.
През целия ден в близост до мястото на експлозията ще присъства автоматична измервателна станция на МОСВ. Досега е направено замерване на въздуха в Ботунец. Там има 2 пъти над нивото завишаване на праха във въздуха.

Гореща телефонна линия на номер 80 50 300 обяви Националният медицински координационен център
Гореща телефонна линия на номер 80 50 300 обяви Националният медицински координационен център (НМКЦ). На този номер могат да се обаждат за оказване на медицинска помощ хора, пострадали вследствие на сутрешния взрив във военните складове в Челопечене.
Най-опасен за човешкия организъм е азотният окис, съобщиха за Агенция “Фокус” от ВМА, във връзка с въпрос за опасността от взрив на тротил. Тротилът представлява сложна газова химическа смес от въглероден двуокис, въглероден окис и други, обясниха специалистите. Най-опасен за хората обаче е азотният окис. От влагата по лигавицата може да се образуват азотна и азотиста киселина. Съотношението на газовете е различно и е опасно, ако се стои в затворено помещение.
Клиничната картина е в зависимост от постъпилите газове. Промените са от страна на дихателните пътища като кашлица, парене и сълзене на очите. Тъй като има букет от газове, има и латентен период от 1 до 48 часа, който период се афишира с прояви от страна на белия дроб.

Във връзка с възникналите инциденти с взривовете в стари военни складове станали в района на Челопечене – Чепинци, под ръководството на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, МЗ предприе незабавно следните действия: Изпратени са пет екипа на Центровете за спешна медицинска помощ, като оперативния дежурен екип в Националния медицински координационен център се постави в готовност за изпращане на още екипи от гр. Перник и околни населени места. След проведено съвещание на Съвета по сигурност и управление при кризи в Министерството на здравеопазването бяха набелязани последващите действия от компетентността на МЗ.
Изпратени бяха три линейки с реанимационни екипи на мястото на произшествието, снабдени с индивидуални средства за защита с оглед възможността за обгазяване. Разпоредено бе на РИОКОЗ-София да извърши вземане на проби от въздух и водата в района. Разпоредено бе на военно ХЕИ чрез началника на ВМА да бъде извършено допълнително пробовземане.
Създадена е готовност за приемане на обгазени или пострадали в лечебни заведения.

МВР
Сформиран е оперативен щаб, който ще координира действията по обезопасяване на района и гарантиране сигурността на гражданите след инцидента на полигона в Челопечене. В него са включени министърът на здравеопазването, главният секретар на МВР, директорът на НСПБЗН, зам.-началникът на Генералния щаб, представители на “Гражданска защита”, полицията и др. Щабът ще подава информация на всеки 30-40 минути или при промяна на обстановката.
Към момента са евакуирани 90% от живеещите в района. Щабът реши временно без електричество да останат Челопечене, Чепинци и Враждебна. Летище “София” остава затворено до 14,30 часа. Ще бъде извършено облитане на района с хеликоптер. Обезопасен е газопълначът на “Кремиковци”.

Четири пожарни и една линейка са били на военната база 4-5 минути след взрива, каза Михаил Миков
4 пожарни и една линейка са били на военната база 4-5 минути след взрива. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на вътрешните работи Михаил Миков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Миков обясни, че е осигурена охрана на имуществото на жителите в Челопечене, тъй като хората там са евакуирани. Евакуацията обаче не означава подсигуряване на подслон, а по-скоро извеждани от опасната зона. Ще бъде предоставена храна и минерална вода на евакуираните хора.
На място в момента има около 20 пожарни автомобила. Сериозен полицейски контингент обхожда и охранява района, обясни Миков. До базата има представители и на прокуратурата. След затихването на взривовете ще започне работата на полицията по установяване на причините.
Районът е отцепен на около 5 км.
Информацията около инцидента от тук нататък ще се подава на всеки час от МИС и НМКЦ.
Летище София ще бъде затворено до около 14.30 часа.
До момента няма постъпили пострадали от инцидента във Военномедицинска академия, каза доц. Евгени Белоконски, заместник-началник на ВМА.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

Михаил Миков говори пред парламента за взривовете в Челопечане
Няма данни за ранени и убити при взривовете в Челопечане, материалните щети са много сериозни. Това съобщи министърът на вътрешните работи Михаил Миков от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Около 6.30 часа тази сутрин бяха чути експлозии във военен склад за стрелково оръжие, снаряди, зенитни, ръчни и противотанкови снадряди. След взривовете в село Челопечене в района се носи задушлива миризма, но няма опасност от обгазяване. Замърсяването е предимно с въглероден диоксид. На място е струпан значителен ресурс и се провежда евакуация на живеещите в района. Осигурена е охрана на къщите, чиито собственици са евакуирани.
Все още експлозиите не са приключили. Специалистите трябва да определят разумното време, в което ще спрат експлозиите. Тогава ще започне разследването.
Марта МЛАДЕНОВА

Агенция “Фокус”
След взривовете – засега без опасност от обгазяване (ОБЗОР)

Радиационният фон в района на Челопечене е в рамките на нормалните стойности, няма опасност от замърсяване на въздуха, не се налага евакуация на населението, уверяват различни държавни институции. Първият взрив е чут около 6.20 часа, според очевидци, след това експлозиите са продължили. Те идват от военен склад за стрелково оръжие, снаряди, зенитни, ръчни и противотанкови снаряди. В района се носи задушлива миризма, отдалеч се вижда дим.

Пазачът на склада с военни боеприпаси, където е възникнал пожара е с леки обгаряния. Петте линейки, които бяха изпратени на мястото на събитието са върнати, защото до минути се очаква още по-голям взрив. Това обясниха лекарите на Бърза помощ, пристигнали на място. Един от лекарите е с противогаз.

Правят се замервания на въздуха на подстъпите в района на инцидента, установени са повишени концентрации на въглероден диоксид, които са в допустимите норми. Това съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. По данни на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) няма източници на радиоактивно и йонизиращо лъчение и радиационния фон в района е в нормални граници.
Екипи на Главна дирекция “Национална служба “Гражданска защита” работят в района на Челопечене.

Няма опасност от обгазяване на района с отровни вещества, обявиха от Министерството на отбраната. Радиационният фон в района на под. 18 250 в Челопечене е в рамките на нормалните стойности.
Подразделение от Българската армия за химическа, бактериологична и екологична защита вече е на мястото на инцидента и извършва непрекъснати замервания. Готовност, при необходимост, има и модул от 38 полк за химическа защита – Мусачево в състав от 4 разузнавателни машини, 4 авторазливни станции, една станция за ликвидиране на последствията, снабдена с дезинфекционни душове. Готовност за участие има и екип за извършване на химическо разузнаване на токсични и химични вещества, ръководен от полк. Дженко Дженков.

Около 2500 тона стари класически боеприпаси и 15 тона тротил е имало към момента на взрива във военното поделение край Челопечане. Това каза на мястото на инцидента началникът на кабинета на президента Георги Първанов – Никола Колев.
Според началника на кабинета на президента държавният глава ще следи този случай много отблизо, защото проблемът с унищожаването на стари боеприпаси е много голям. Никола Колев призова правителството да вземе мерки и да се вземе решение по въпроса с унищожаването на подобни боеприпаси. Според него в страната те са между 80 000 и 100 000 тона.

Междувременно ръководството на Аерогара – София е отменило полетите и зареждането на самолети. Министърът на транспорта Петър Мутафчиев съобщи пред журналисти, че снаряд или отломък от снаряд е паднал в близост до пътека Квебек на летище „София”. Пътеката не се използва и се намира в северната част на летището. Очаква се пристигането на екип, който да провери дали е обезвреден снарядът. Министър Петър Мутафчиев призова пътниците да бъдат търпеливи заради отменените полети.

Експлозията в склада за боеприпаси е нанесла щети на сортировъчния център на „Български пощи“, който се намира в близост до инцидента. Нанесени са щети и на магазините за авточасти и на “Ситроен” в близост, но те са малки, има изпочупени прозорци. Няма пострадали хора.

Няма нищо обезпокоително, ситуацията е под контрол. Няма нужда от евакуация на населението в близост до мястото на взрива. Това каза министърът на отбраната Николай Цонев, който беше на мястото, където се взривиха боеприпаси във военно поделение край Челопечене. Според него няма опасност от обгазяване, тъй като съхраняваните боеприпаси не отделят вредни вещества. Единствените вещества, които се отделят при взрива, са само азотен окис и въглероден двуокис, които са достатъчно леки и се издигат високо в атмосферата. Според Цонев в поделението е имало двама охранители в момента на взрива, един пожарникар и едно техническо лице, които са успели да напуснат навреме мястото. Ще се търси най-строга отговорност от виновниците.

Измерванията на територията на София – на Орлов мост, в „Хиподрума”, в „Надежда” и на още две наши станции, показват, че няма вредни компоненти във въздуха с изключение на леко завишени азотни съединения, но няма никакъв риск на този етап”, съобщи Джевдет Чакъров, министър на околната среда и водите. По думите му не може да каже с точност кога облакът от взрива ще се разпръсне. На въпрос какво ще стане, ако сега завали дъжд, Чакъров отговори, че се извършват пробовземания от води и почви, така че коректно ще бъде подадена цялата информация.

Няма данни за ранени и убити при взривовете в Челопеч, но материалните щети са много сериозни, каза от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Михаил Миков.
Около 6.30 часа тази сутрин бяха чути експлозии във военен склад за стрелково оръжие, снаряди, зенитни, ръчни и противотанкови снадряди. След взривовете в село Челопечене в района се носи задушлива миризма, но няма опасност от обгазяване. Замърсяването е предимно с въглероден диоксид. На място е струпан значителен ресурс и се провежда евакуация на живеещите в района. Осигурена е охрана на къщите, чиито собственици са евакуирани.
Все още експлозиите не са приключили. Специалистите трябва да определят разумното време, в което ще спрат експлозиите. Тогава ще започне разследването.

Асен Гагаузов каза, че няма информация за нанесени щети на пътната инфраструктура в столицата заради взрива.

Премиерът Сергей Станишев е разпоредил пълна проверка на случая с взривовете във военните складове между Челопечане и Чепинци тази сутрин. Министър-председателят нареди на министрите Михаил Миков, Николай Цонев, Емел Етем незабавно да отидат на мястото на инцидента и химически части на Българската армия да извършат химически и радиационен анализ на въздуха и почвата. Разпоредено е на Министерство на отбраната и на Гражданска защита да се погрижат за хората в района на инцидента.
В 9 ч започна извънредно заседание на Министерски съвет. На него ще бъде изслушан доклад на началника на Генералния щаб Златан Стойков както и на началника на Гражданска защита и на Министерство на здравеопазването.
На мястото на инцидента бяха президентът Георги Първанов, началникът на кабинета му Никола Колев, столичният кмет Бойко Борисов, началникът на “Гражданска защита” Андрей Иванов и на “Гражданска защита” Валери Младенов и други.

Затворена е северната дъга на Околовръстен път, съобщиха от МВР. Движението е пренасочено през южната дъга. Няма увеличен интензивност на движението на пътно-превозни средства, уточняват от КАТ”Пътна полиция” при НСП.

Агенция “Фокус”
Взрив във военен склад (ОБЗОР)

Силна експлозия се чу тази сутрин около 6.30 часа в цяла София. Последователните силни гърмежи дойдоха от експлозия във военен склад в “Челопечане”. На мястото на инцидента бяха изпратени екипи на “Гражданска защита”, полицията и Бърза помощ.
„Информацията е много оскъдна”. Това каза в предаването “Преди всички” на БНР генерал Златан Стойков, началник на ГЩ на БА. Той добави, че става дума за района на поделението в Челопеч и посочи, че в момента там не може да се достигне, защото се взривяват снаряди. Генерал Стойков заяви, че районът на 2-3 километра оттам е отцепен от полицията и не се допуска никого. Към района на поделението е невъзможно да се достигне, тъй като е недостъпно, заяви Златан Стойков и добави, че поделението там е в процес на закриване. Изглежда всички връзки с поделението са прекъснати, посочи Стойков. Генерал Златан Стойков заяви, че е информирал министъра на отбраната, който е на път за там, както и президента Георги Първанов, а също и генерал Николов от “Гражданската защита”, който също се очаква да пристигне.
Гърмежите изпочупиха много прозорци на търговски обекти и жилищни сгради.
Столичният кмет Бойко Борисов съобщи, че много граждани са започнали да звънят в общината, за да разберат какво се е случило. Борисов е изпратил представители на общината на мястото на инцидента и поддържа постоянна връзка с тях.
В редакцията на “Фокус” постъпват постоянни обаждания на разтревожени граждани, които търсят информация за случилото се.
Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев е информиран за експлозията във военния склад в столичния квартал “Челопечане”, съобщи главният секретар на здравното министерство доц. Красимир Гигов. От Министерството на здравеопазването имат готовност да реагират и да окажат помощ на пострадали, ако има такива. Министерството е в пълна готовност за действия при авария.

Агенция “Фокус”
Летище София след взривовете (ОБЗОР)

Летище София бе затворено – официално до 14.30 часа, след взрива на военен склад в Челопечене. Всички полети са отменени. Някои от тях са пренасочени към Пловдив. Забранено е зареждането на самолети. Сградите на аеропорта, на „Ръководство въздушно движение” и на Авиоотряд 28 са със счупени стъкла. Пострадала е и сградата на Българския разменно-сортировъчен център. Няма пострадали, всички служители са евакуирани и е задействана противопожарната система. Пратките и техниката не са засегнати.
В ранните часове на деня снаряд или отломък от снаряд падна в близост до пътека Квебек на летище „София”. Пътеката не се използва и се намира в северната част на летището. Районът бе отцепен.
Пътниците от отменените полети бяха настанени в чакалните и пред паркинга, където им бе раздавана храна и вода. След като те се оплакаха, че не получават достатъчно и ясна информация за полетите си, в сградата на летището се състоя среща на авиокомпаниите. Тя бе ръководена от министъра на транспорта Петър Мутафчиев. На нея трябваше да бъде решено кога ще се отмени забраната за полети на летище София.
Получено бе разрешение от специалистите на Министерството на отбраната да върнем пътниците в сградите на двата терминала на летище “София”. Чакат сее експерти от Министерството на отбраната, които съвместно със специалисти на летище “София” да направят оглед на летателното поле, на пътеките за рулиране, както и на пистите за излитане и кацане, за да можем да обявим откриване на летището. Едва тогава ще стане ясно кога ще отвори врати летището.

И Митница Аерогара София обяви, че няма да работи до 14 часа във връзка с очаквания вторичен взрив. Сградата на митницата е паметник на културата. Таванът е витраж и от силния тътен част от стъклата са паднали.

Агенция “Фокус”
Взривове в София – коментари в световните медии (ОБЗОР)

Няколко силни експлозии избухнаха рано тази сутрин във военен склад край София. Взривовете отекнаха в цялата столица, отбелязва Агенция Франс прес. Според официалните данни ранени няма. Живеещите в района са евакуирани. Трудно е да се предвиди опасността от нови експлозии, цитира агенцията началника на Генералния щаб, Златан Стойков.
Данни за химическо замърсяване и радиация до момента няма. Метеоролози съобщиха, че образувалият се облак се движи на север и няма да засегне столицата.
Министърът на извънредните ситуации Емел Етем призова населението към спокойствие.
Франс прес цитира очевидец, който описва случилото се като „кошмар”, а друг – като подобно „на земетресение”.
Летището в София е затворено, а премиерът Сергей Станишев свика извънредно заседание на правителството тази сутрин.
Серия от мощни експлозии разтърсиха рано тази сутрин българската столица София, съобщава Ройтерс.
По предварителни данни взривовете са избухнали между 6:30 и 7:00 часа ( българско време) в източните части на града, където е разположен военен склад. Данни за жертви и разрушения няма.
В склад за муниции в българската столица София избухнаха няколко взрива, предаде и ДПА. Няма ранени. Жителите в околността са евакуирани.
Кметът на София Бойко Борисов призова жителите на околните квартали да не напускат домовете си и плътно да затворят прозорците си, отбелязва „Комсомолская правда” .
На територия на цех за обезвреждане на боеприпаси край София избухнаха взривове, предаде ИТАР-ТАСС. Разположеното близо до мястото на произшествието софийско летище е затворено, всички полети са отменени, самолетите се пренасочват към Пловдив.
Според твърденията на властите, непосредствена заплаха за жителите на София няма, но опасността от нови взривове остава. Взривната вълна повреди няколко сгради, сред които Руския културно-информационен център, отбелязва „Вести”. На мястото на инцидента работят екипи на „Бърза помощ”, пожарникари, полиция.

Агенция “Фокус”
Взривовете в София – коментари в балканските медии (ОБЗОР)

Силните експлозии събудили днес София са сред водещите теми за балканските медии. Рано тази сутрин бяха чути последователните силни гърмежи. По-късно стана ясно, че взривовете са били във военен склад в Челопечане. На постройки в района бяха счупени прозорци. Няма пострадали. Ресорните институции съобщават, че няма опасност от обгазяване.
Няколко силни експлозии в склад за муниции и оръжие разтърсиха тази сутрин София, предаде македонската агенция Макфакс. Според български медии, цитирани от Макфакс, в складовете все още има 20 тона тротил, заради което има реална опасност той да експлодира.
Междувременно, отменени бяха всички полети от летище София, което ще остане затворено до 14,30 ч.
Серия от силни експлозии разтърси София тази сутрин, предаде гръцката агенция АНА-МПА Българският министър на отбраната Николай Цонев заяви, че няма жертви при експлозиите, които станаха тази сутрин в склад за муниции в периферията на София, предаде сръбската телевизия Студио Б. Електронното издание на румънския вестник “Адевърул” цитира кмета на София Бойко Борисов “Искаме гражданите да останат по домовете си със затворени прозорци”. Експлозиите вдигнаха на крак цялото население на София, посочва електронното издание на вестник “Заман”.

Информация от Агенция Фокус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *