Зелените гиганти

Архитектите от цял свят се надпреварват да създават най-грандиозните екологични небостъргачи. Футуристичен дизайн, блестящи фасади и снабдени с електроцентрали използващи възобновяеми енергийни източници. Такава е сградата „Пагода“ в Амстердам. В буквален превод „Пагода“ означава будистки храм, но всъщност архитектите от компанията Пер Хилдоранза са се стремили да изградят храм на екологията. Те съвсем буквално възприели думата Зелена сграда и резултата е 146 апартамента с площ между 66 и 132 кв.м. с просторни тераси преливащи от буйни зеленини.

Растенията на 23-те етажа на сградата, дават сянка и осигуряват възможност за зелен начин на живот, дори в силно урбанизирана среда.
Световния Търговски Център в Бахрейн
Световния Търговски Център в Бахрейн
Двете кули на световният търговски център в Бахрейн се открояват не само с техните си размери, но и с нестандартното разположение на 3 огромни вентилатора. Гигантските ветрогенератори ( всеки с диаметър 9 метра) между двете кули задоволяват 15 % от енергийните нужди на огромното здание, разположено в персийския залив.
Произвежданата мощност е 1300 Мегавата годишно. Самите кули са конструирани по такъв начин, че те насочват въздушните потоци към ветрогенераторите. Архитекта на сградата Шон Кила ( от южна африка) е решил, че 240 м. височина и 50 етажа ще отиват идеално на проекта. Сградата се открива 2008 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *