Минералните води в България

mineralna voda

Минералната вода е тази, която идва от минерален извор и съдържа различни минерали, като соли и серни съединиения. Тя може да бъде и пенлива (ефервесцентна), което се дължи на газовете в нея. Съществуват меки и твърди минерални води – наличнието на повече калциеви и магнезиеви йони във водата я прави твърда, а тяхното минимално количество я прави по-мека.

Най-разпространената употреба на минералната вода е консумирането и от изворите, по-натаък във времето тя започва  и да се бутилира, а също така се  ползва и за лечебни, терапвтични цели и релакс. Начините за снабдяване с минерална вода са както от естествено бликналите извори, така и тези направени чрез сондажни съоражения

В България има над 700 минерални извора, а столицата ни разполага с 8 различни вида минерални води и 42 извора. Овен че термални извори са много на брой ,тяхната температура е различна, а лечебните им свойства разнообразни. Най-горещият термален извор в България е в град Сапарева баня, температурата на водите му е 101.4 градуса. Горещи извори могат да се използват като източник на геотермална енергия от общините за спа туризъм, балнеология и отопляване на обществени сгради.Страната е водеща спа дестинация в Европа, като най-популярните курорти, в които има минерална вода, използваща се за лечение, спа и релакс са Велинград, Сандански, Сапарева баня, Банкя, Хисаря, Девин, Вършец, Шипково, Албена, Златни пясъци, Поморие, Нареченски бани, Павел баня, Костенец, Момин проход, Сливенски минерални бани, старозагорски минерални бани, минерални бани, област Хасковска, село Баня, Кюстендил, Огняново,  Стрелча, Баня Карловско. На тези места се лекуват неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни, стомашно-чревнизаболявания, золявния на кожата и опрно-двигателния апарат, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с периферната нервна система и др.

Експерти твърдят, че капацитетът на всички минерални извори в България се равнява на всички бутилки от минерална вода в света, което прави страната ни лидер в това отношене. Само на територията на Софийската котловина се генерират 500 литра в секунда термална вода. От този потенциал се извличат около 80 литра в секунда или казано по друг начин – използва се около една пета от него. Неупотребяването на богатият термален ресурс, с който разполагаме не е факт единствено на територията на София, така е из цялата страна. Причните за това са главно икономически и докато за една част от тези минерални ресурси е необходимо да се направят проучвания, планиране и сондажни дейности, което предполага използването на немалък финансоф ресурс, то има и места като Централната софийска баня и минералната баня в Овча купел, които са вече съществуващи , но за жалост не функционират от години. С тяхното евентуално подновяване и привеждане в действие биха могли да се заемат и частни фирми, което важи и за употребването на останалите неразработени термални извори.

Изчислено е, че България разполага с  45% от дебита на минералните води в света, а това е огрмно богатство.  Ако успеем да използваме всичкият този капацитет това ще е принос в много отношения – повече места, от които ще можем да си наливаме вода, откриване на лечебни центрове, санаториуми, СПА центровеплюс за икономиката (частен/държавен сектор, туризъм и т.н.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *