Съхраняване на биоразнообразието в пасищата и ливадите с висока природна стойност

Всяка седмица ви запознаваме с различни продукти на участниците в изложението Bio & Eco Expo 2010.

Заповядайте от 17 до 20 ноември в София, НДК, където ще можете лично да се уверите в техните предимства

Тази седмица бихме желали да ви представим продукти, произведени в с. Исперихово ,с. Куртово Конаре , гр. Монтана , гр. Берковица, с.Зимевица , гр. Чипровци, с. Еловица :
aa 219
  • сушени плодове и зеленчуци: ябълки, сливи, дюли, круши; зеленчуков микс – моркови,целина, магданоз,чушки, праз; червени чушки за пълнене
  • млечни продукти – краве кисело мляко; краве сирене, козе сирене;
  • домашни консерви: лютеница (без консерванти), кьопоолу, печени чушки, мариновани чушки, домати – белени, патладжан за гарнитура; сладко от зелени домати
  • пчелен мед
  • плодови сладка; сладко от малини;
  • ръчно изработени кукли от царевица и кратунки, керамични медалиони и изделия на една кука
ab Picture_757

Общото между тях, освен желанието, с което са произведени, че се намират в НАТУРА 2000 и участват в проекта „Опазване на световно значимо биоразнообразие в пасища и ливади с висока природна стойност чрез подкрепа за местния поминък” /

head-photo_06

Проектът, който се изпълнява от Българско дружество за защита на птиците стартира през месец октомври 2007 г. и ще продължи до края на 2011 г. Финансиран е от Глобалния екологичен фонд (ГЕФ) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и е първият проект от такъв размер в България, изпълняван от неправителствена организация. Проектът започна в две пилотни зони – ОВМ „Понор” и ОВМ „Бесапарски ридове”, но впоследствие бяха добавени и землищата на четири общини от Западен Балкан, а именно Берковица, Георги Дамяново, Чипровци и Чупрене. Общата стойност на проекта е 950,000 щ.долари, които включват и 240,000 щ.долари грантове за земеделските производители от пилотните региони.

head-photo_05

Основната цел на проекта е да привлече земеделските стопани в съхраняването на биоразнообразието в пасищата и ливадите с висока природна стойност, както и тази тема да получи необходимото внимание в селскостопанската политика на България.

photo_01

Планинските пасища и ливади са сред най-ценните екосистеми в България. Те съществуват в резултат на устойчиви земеделски практики, прилагани столетия наред.

Основна заплаха за планинските пасища в България е недостатъчната паша. Все по-малко хора се занимават с животновъдство, а броят на животните намалява драстично. Освен тежките условия на труд и недостига на работна ръка, това се обуславя и от ниската пазарна реализация на продуктите от животновъдството. Реализират се единствено месото и млякото, и то на монополно ниски цени, диктувани от прекупвачите на тези продукти. Продукти като кожа и вълна вече не се изкупуват и се изхвърлят.

Затова и постигането на основната цел на проекта е немислимо без подкрепа за местния поминък. Основна група дейности по проекта са насочени към подпомагане реализацията на млякото и другите продукти от животновъдството.

Създадените към проекта мобилни екипи, базирани в Пловдив и София, ежедневно разясняват на земеделските стопани добрите практики за устойчиво ползване на ливади и пасища, попадащи в Натура 2000. Паралелно с разяснителната кампания и директната работа със земеделските стопани, експертният екип на проекта проучва биоразнообразието в пилотните райони, анализира заплахите и предлага мерки за тяхното предотвратяване или смекчаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *