Цветята на д-р Бах

цвето терапия

„Цветята на д-р Бах“, „цветотерапия“ или „капките на д-р Бах“ стават все по-популярни, използват се от много хора и вече лесно се намират в различни магазини и сайтове. Есенцията от вибрационна енергия на различни цветя и растения, приемаща се под формата на капки вече се употребява все по-уверено от много хора, а алтернативният подход към здравето като цяло също вече е предпочитан за превенция и лечение.

Д-р Бах
Д-р Едуард Бах е роден през 1886 г. в Англия. Учи медицина в университетската болница в Лондон и получава диплома по обществено здраве в Кейбридж. Известен е като хомеопат, бактериолог и като човек занимаващ се с духовни науки. Най-популярен всъщност е с това, че разработва метод (слънчев метод) за превенция и лечение на различни емоционални неразположения, наричан „цветята на Бах“. Това е форма на алтернативна медицина, вдъхновена от класическите хомеопатични традиции. Самият лек представлява субстанция, съдържаща екстракти от различни диворастящи цветя и се приема под формата на капки, разтворени във вода.

Нов подход
Въпреки успеха на д-р Бах в сферата на традиционната медицина, той не е удовлетворен от начина по който лекарите и самата медицина гледат на различните заболявания и липсата на достатъчно внимание и фокус върху тези заболявания от една страна и резултатите и удовлетвореността на самите пациенти, от друга. Опита му с хомеопатията го тласка в посока, която търси решение за третиране на проблемите и заболяванията с по-чисти и природни средства. Така през 1930 г. д-р Бах се отказва от кариерата си на ортодоксален лекар и напуска Лондон, решен да посвети живота си на нова система от медицината.
Д-р Бах вярва, че ролята на ума е водеща и определяща в поддържането на здравето и иска да намери начин да третира причината на заболяването, а не неговите симптоми. Той идентифицира 38 негативни състояния на ума и след като прекарва няколко години в проучвания в провинцията, д-р Бах успява да създаде базиран на растения лек, за всяко едно от тези състояния.

Център Бах
През 1934г. той се установява в Маунт Вернон, малко селце в Англия. Това място става център на работата му, там той прекарва последните години от живота си и успява да приключи изследванията си. На същото място в момента се намира център Бах, където се провеждат курсове и обучения свързани с цветотерапията открита от него, както и приготвяне на различнте видове екстракти.

Какво представлява цветното лечение?
Свикнали сме да живеем предимно и прекалено в материалният свят и често не обръщатме достатъчно внимание на нефизическата си същност. По този начин материалното доминира в живота ни и започваме да изпитваме притеснения, страхове и тревоги. Д-р Бах обособява негативните тенденции в 7 големи групи: страх, несигурност, недостатъчен интерес към действителността, свръхчувствителност към влияния и идеи, отчаяние или липса на смелост, прекалена грижа за другите. Неговите цветни субстанции стимулират ума и балансират енергийната ни система и емоции. Те действат бързо и ефикасно при наличието на емоционални проблеми, не толкова на физически. В същината си лековете, разработени от д-р Бах представляват вибрационната енгерия, извлечена от растенията (а не химическа субстанция), която има способността да възстановява баланса и хармонията на енергийното ни поле.
Водеща идея в цветното лечение на д-р Бах е , че истиснката причина за болестите е в наличието на негативни чувства и мисли, които съставят баланса на нашето енергийно поле. Следователно, логично е проблемите, които изпитваме на материално, а на енергийно ниво, да се третират с енергийни средства. Освен това, той също твърди, че истинското лечение на пробемите се постига с коригирането и лекуването на причините на проблема, а не неговите следствия.
Енергийната сила на субстанциите на д-р Бах е мощна и в същото време абсолютно безвредна за здравето и без странични ефекти.

Прилагането на цветотерапията на д-р Бах
Есенциите могат да се приемат самостоятелно или в комбинация от няколко вида, това зависи от емоционалното състояние на приемашият ги. В магазините се предлагат най-различни готови комбинации – срещу стрес, психически травми, тъга, апатия, физическа умора, психически разстровйства, зависимости и т.н., но също така може да се направите тест, който установява емоционалното ви състояние, на базата на което се изготвя лична комбинация от цветни есенции.

Ефект
Тъй като действието на капките на д-р Бах е на енергийно ниво, тяхният ефект не се усеща мигновено, както е при повечето традиционни лекарства. Действието настъпва бавно и леко, на много фино ниво, стимулирайки вътрешният ни свят и неговите сетива. Не е необходимо да имате сериозен проблем, за да се обърнете към цветните субстанции, винаги можете да приемате обща комбинация за релак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *