5 юни – Световен ден на околната среда

Само една земя

“Имаме само един дом – планетата Земя! Да я пазим чиста!” е мотото на Зелената седмица за 2008 г., организирана под егидата на Европейската комисия.

 Наред с проблемите за изменението на климата, недостига на природните ресурси на планетата и замърсяването, човечеството е изправено пред също така належащата нужда да се справи с предизвикателства, свързани с управлението на отпадъците. Много хора не забелязват бързината, с която се изчерпват природните ресурси, както и че създаваме отпадъци много по-бързо, отколкото те могат да се превърнат отново в полезен ресурс.

По време на Зелената седмица ще бъде обърнато особено внимание на начините за устойчиво използване на ресурсите, и по-конкретно върху управлението на отпадъците и устойчивото потребление и производство.

Събитията, които ще се организират от 1 до 5 юни ще предложат възможности за дискусии, обмяна на опит и добри практики между представителите на неправителствени организации, бизнеса, правителствени институции, обществеността.

“Да променим вредните навици! Да намалим вредните емисии на въглероден диоксид!”е мотото определено от Програмата на ООН за околна среда за тазгодишното честване на 5 юни.

Честването на 5 юни е едно от основните средства на ООН за предизвикване на интерес към природата в световен мащаб и за набелязване на активни действия за опазването й от всички хора по Земята.

Изменението на климата е въпрос, който касае всеки един от нас и ние можем да допринесем за решаването на проблема като използваме по-малко енергия в ежедневния си живот и правим подходящ избор, който щади природата.

Акцентът тази година ще бъде върху опазването и увеличаването на горското богатство, чрез което можем да намалим емисиите на парникови газове. Както винаги ООН се опитва да даде човешко измерение на проблема и да накара всеки човек да извърши реални действия за опазване на планетата Земя.

Международното честване на деня ще бъде в Уелингтън, Нова Зеландия. Градът се ангажира да постигне едно бъдеще без въглероден диоксид.

Световният ден за опазване на околната среда може да бъде честван по много и различни начини, включително велосипедни походи, “зелени” концерти, конкурси за есета и плакати в училищата, засаждане на дръвчета, дейности за рециклиране, кампании за почистване и много други. В много страни това събитие е използвано за привличане на вниманието на политиците към екологичните проблеми.

Информация на МОСВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *