Само 92 еко-автомобила продадени в България – Тойота, Лексус, Хонда

hybrid_car
Повечето българи не знаят, че вече от 2 години на пазара ни се продават няколко модела хибридни автомобили, които пестят гориво, замърсяват в пъти по-малко околната среда и се управляват по-лесно дори от кола с автоматични скорости.
Хибридните автомобили, които се произвеждат в момента в света, се движат чрез комбинация от електрически мотор и бензинов двигател. Особеното на хибридната система е, че тя е затворена и работи напълно автономно, без каквито и да било външни източници на ток. Не се зарежда с ток на бензиностанцията, не се включва в контакта и не се полагат специални усилия за поддръжката й. Когато паднат батериите, бензиновият двигател се включва и започва да ги зарежда. Автоматична система решава вместо водача дали колата да се движи на ток или на бензин, в зависимост от условията на шофиране и от степента на зареденост на батериите, но така че да се получи оптимално съотношение между разход на гориво, вредни емисии, поведение на автомобила съобразно пътната обстановка и др. Някои модели като Тойота Приус имат бутон за шофиране само на ток, в екологичен режим.

Докато в България още се питаме какво е това хибриден автомобил и включва ли се в контакта, в Западна Европа и в САЩ дори законите са вече променени, така че да има привилегии за водачите на хибридни автомобили. В Лондон например, собствениците на хибридните модели на Лексус, Тойота и Хонда не плащат еко-такса за влизане в широкия център на града. Това им спестява по 10 паунда дневно (или около 3 000 паунда годишно). В САЩ за тези автомобили се плащат по-ниски данъци. В някои щати има магистрали с отделни платна, по които имат право да се движат само хибриди. И докато другите коли чакат в задръстването, те се придвижват свободно.

В Ню Йорк се изпълнява програма, по която до 2012 година всички жълти таксита в града ще са хибридни. Много такси-компании в други държави също подменят автопарковете си с такива автомобили, не само по екологични причини, но и защото е по-изгодно. В натоварения градски трафик икономичността на хибридите се проявява най-добре. В градски условия се включва главно електродвигателят. При режим на работа „тръгни-спри“ бензиновият двигател не работи, освен ако не се налага да презареди батериите. Така колата не харчи гориво, не замърсява въздуха и не прегрява в задръстванията, за разлика от стандартните автомобили.

По информация на електронното издание http://www.dailytech.com едно такси Тойота Приус е изминало във Ванкувър 400 000 км за 2 години. Двамата му собственици се хвалят, че са сипвали от 10 до 15 литра бензин за 12 часова смяна, в сравнение с 35 до 55 литра при обикновените таксита. За тези 400 хил. км. те са имали с 1/3 по-малко разходи по поддръжката, в сравнение с други автомобили, а хибридното задвижване изобщо не се е повреждало.

Тойота България от 2 години продава на българския пазар хибридния модел Тойота Приус, а отскоро предлага на клиентите си и хибридни модели на всички видове Лексус (Лексус е подразделение на Тойота за производство на луксозни автомобили). Освен Приус и Лексус, има само още един автомобил-хибрид, който се продава на българския пазар – Хонда Сивик – хибрид.

Отскоро много производители от автомобилната индустрия започнаха да показват по световните изложения свои прототипи на екологични коли – хибридни, само електрически и дори – водородни. Тойота разработва своя Приус още през 1996-1997 година и проектът струва на компанията 1.2 милиарда долара. Иронията е, че през следващите 10 години, докато Тойота прави батерии и инвестира в развойна дейност, целият останал автомобилен свят буквално й се смее, че харчи луди пари за подобен проект. Само Хонда реагира веднага и 2 години по-късно, през 1999 година, пуска своя хибриден модел – Хонда Сивик.

„След топлата зима през 2006-2007 година и резкия скок в цените на петрола целият свят изведнъж разбра, че нещата не отиват на добре и всички производители решиха да правят хибриди, но 10 години са си 10 години – това е един път, който вече е изминат. Оказа се, че традиционно силни европейски и американски автомобилни производители изпаднаха в ролята на догонващи“, казва Асен Василев от Тойота България. Според него, бъдещето и посоката за развитие на автомобилната индустрия е в екологичните двигатели. „Основната цел на Тойота е да се постигне автомобил, който отделя нула вредни емисии и се движи в пълна хармония с природата, без да използва бензин. Това ще се случи, разбира се, когато технологиите го позволят“.

За да навакса „изоставането“ и да си спести инвестирането в нови разработки, Форд мотор къмпани е сключила договор с Тойота и използва лицензионните права върху хибридната технология. В момента Тойота доставя хибридни системи за много от моделите на Форд в САЩ и Канада. В автомобилите се влага стандартен бензинов двигател на Форд, а само хибридното задвижване с акумулаторните батерии е японско.

Информация от www.e-vestnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *