В Дубай проектират гигантска еко пирамида, която побира до 1 млн. жители

pyramid-dubai
Строителството на нов грандиозен обект в Дубай ще постави още по-високи стандарти в архитектурата.
В модерния арабски град ще строят екологична пирамида със застроена площ от 2,3 кв. км, която ще дава дом на един милион души.

Пирамидата силно наподобява японския проект ”Shimizu Mega-City Pyramid”.

Дубайската архитектурна компания Timelinks представи няколко висококачествени рендера на най-новата си творба – огромна екологична пирамида, наречена от тях Ziggurat.

Официалното представяне на новата супер сграда на Дубай ще бъде на  „Cityscape Dubai event“, който ще се проведе от  от 6-ти до 9-ти октомври т.г.

Тогава ще станат ясни и детайлите на сградата.

За сега  е известно само, че стремежът е да се направи сграда, абсолютно независима от външни енерго- и водоизточници, т.е. сграда от типа “Off the Grid”.

Сигурно е, че за получаване на електричество ще бъдат използвани вятърни генератори и пара.  Сградата ще притежава и суперефективна транспортна система, способна да се движи, както по хоризонтала, така и по вертикала.

Архитектите не са забравили и зелените площи, като дори някои от жителите ще имат възможност сами да отглеждат агрокултури.

Базираната в Дубай проектантска компания Timelinks е на път да добави ново значение към понятието „зикурат“, както се наричат древните храмове в Месопотамия, които приличат на стъпаловидни пирамиди.

С това име компанията е нарекла проекта си за устойчив град на бъдещето. Според компанията в него могат да живеят до 1 млн. души, като за енергия ще се ползва само силата на природата.

„Хората, които живеят на подобно място, могат да бъдат почти изцяло енергийно независими. Ще се разчита на пара и вятърни турбини“, казва Ридас Матонис, управляващ директор на Timelinks.

Той обяснява, че проектът се фокусира не само върху намаляване на въглеродните емисии. Сред предимствата на пирамидата с площ 2,3 кв. км е това, че заема значително по-малка площ, като останалата част от земята ще може да се ползва например за земеделски цели.
Концепцията цели също и по-добро качество на живот за обитателите. Автомобилите ще бъдат напълно излишни, защото вътре в комплекса ще има транспортна хоризонтална и вертикална мрежа. За сигурността пък ще се разчита на биометрични технологии.

„От техническа гледна точка проектът е възможен. Чудя се обаче дали е помислено за снабдяването с хранителни продукти и за система за управление на отпадъците“, коментира Мартин Крамер, управляващ директор на Международния институт за градска среда. Тimelinks вече е патентовала дизайна и технологията на проекта и е кандидатствала пред ЕС за субсидия за техническия проект.

Остава обаче въпросът дали хората ще искат да живеят в машинния комфорт на една гигантска структура, отбелязва World Architecture News.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *