Проект за еко квартал в Естония

еко квартал

В някои случаи е по-добре да се започне на чисто, от колкото да се правят опити да се ремонтират и осъвременяват стари неща. Така са решили и от Schmidt Hammer Lassen Architects като са започнали проекта на ECOBAY – модерен град/квартал на брега на Балтийско море.

Еко кварталът би трябвало да приюти повече от 6000 души и да има както жилищни площи и училище, така и детски градини, търговска част и офис площи. Енергията, необходима за поддръжката на квартала, ще бъде извличана главно от възобновяеми енергийни източници.

еко квартал естония

За целта ще бъде построена ветрогенераторна ферма, Геотермална електростанция и ВЕЦ. Сградите и въобще целият комплекс е така проектиран, че сградите не хвърлят сянка една върху друга, като по този начин се пести електроенергия за осветление и отопление. Всъщност сградите, както по отделно, така и като цял квартал, са с едни от най-високите коефициенти за енергоефективност.

карта екологичен кватрал

ECOBAY е се опитва да обособи много различни райони в него, за да минимизира нуждата от транспорт в него, понеже повечето ключови места са само на една разходка пеш или с колело. Сградите ще бъдат така разположени че да се печели максимално слънчева светлина, като се намалява засенчването и живеенето там ще се доведе до висок стандарт на ефективност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *