Изложение на Български Био продукти

знак за био продукт

На 12 Септември 2008 г. ще се проведе изложение на Българските Био продукти. Събитието ще се състои при езерото Ариана в Борисовата градина в София. Основна цел на събитието е производителите на Био храни и продукти да изложат своята продукция и да се даде малко повече яснота, кои продукти са екологични и произведени от био земеделие.

Много често на всякакви стоки се слага стикер или надпис“ Био Продукт“, „Еко продукт“ и подобни, но малко хора знаят, че българският знак за биологично земеделие е калинката върху стъблото с надпис – „сертифициран продукт“.

Истинските биопродукти и екопродукти имат надпис, че са сертифицирани, както и пояснение – кога и от кой са сертифицирани. Само тогава те могат да имат текст Биопроукт, Еко-продукт, Био, еко и тн.

След направена проверка по родните магазини, за 40 дни са събрани 54 мостри на продукти които претендират да са био и еко, но нямат сертификат. На 10 от тях има надпис “ БИО“ или „Биологичен“, а в останалите случаи, фалшивият надпис е бил „ЕКО“ или „Екологичен“. Санкция за такива злоупотреби точно няма. Единствено фирмите могат да попаднат под глобите за заблуждаваща реклама, къде за такова нещо е предвидена глоба до 25 000 лв.

Тъй като на Българският пазар навлизат все повече стоки от Европейският съюз, добре е да се знае, че Европейският знак за биологично земеделие е житния клас с надписа “ Organic Farming“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *