Министър председателят Сергей Станишев увисна на незаконно изградения лифт

Министър председателят Сергей Станишев увисна на незаконно изградения лифт в местността Бодрост/Картала в Рила, недалеч от Благоевград. Лица, които не се представиха, отнеха фотоапаратите, с които природозащитници намясто документират участието на премиера Станишев в официалното откриване на незаконното съоръжение.

В понеделник коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България” изпрати писмо до премиера, в което го предупреди за незаконното съоръжение. Природозащитниците приемат днешното участие на премиера Станишев в официалното откриване на лифта като директна държавна подкрепа за един незаконен проект.

Новият ски лифт и разширена ски писта са изградени с редица нарушения на българското законодателство за устройство на територията и опазване на околната среда.

Според официалните документи, с които разполагат природозащитниците, нарушенията са следните:
– Строителство на лифта е извършено без решение по оценка на въздействие по околната среда (ОВОС)
– Разширението на пистата е извършено без задължителната преценка за необходимостта от ОВОС
– Неправомерно е отнет държавен горски фонд чрез изграждането на долна лифтова станция и изграждане на пътища.

За нарушенията са сезирани прокуратурата и Министерство на околната среда и водите като компетентен орган по ОВОС. Нарушенията бяха констатирани с протокол №4-16 на Регионална инспекция по околна среда и водите – Благоевград още на 10 октомври 2007 г. Оттогава до днес няма нито едно действие от страна на нито една държавна институция за спиране на незаконното строителство.

Поради тази причина коалицията „За да остане природа в България” включи случая със ски курорта на Бодрост/Картала в официалната жалба до Европейската комисия за нарушенията в Рила.

Природозащитниците припомнят, че недалеч от Бодрост/Картала преди седмица бушува силен горски пожар. В потушаването му се включиха и доброволци от „За да остане природа в България” и „Граждани за Рила”. Остават съмненията за причините за пожара и за възможностите и желанието на държавата да се справя с подобни бедствия. Природозащитниците настояват изгорелите площи в Национален парк Рила да не бъдат разчиствани, за да се позволи на гората да се възстанови сама.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *