Зоонозите – опасно ли е съжителството?

Заболяванията, които се предават от животни на хора, се наричат зоонози. Някои от тях са изключително тежки и опасни за човека, а други са бързо преходни и леки протичащи.

Някои от зоонозите (пси-такозата) протичат скрито, без никакви признаци при заболелите животни и това ги прави още по-опасни. Поради тази причина е важно да се спазват някои основни хигиенни предпазни мерки. Ако животното показва някакви признаци на заболяване, използвайте защитни ръкавици и почиствайте старателно всички екскрети (урина, фекалии) възможно най-бързо.

Децата и хората с нарушена имунна система са по-възприемчиви и при тях заболяването протича по-тежко.
Кои зоонози са най-опасни при контакт с домашните любимци?
– Котки – кучешка тения, бяс, салмоне-лоза, токсоплазмоза, туларемия
– Кучета – кучешка тения, бяс, салмоне-лоза, токсоплазмоза, туларемия
– Аквариумни рибки – салмонелоза Морски свинчета и хамстери – салмонелоза, лептоспироза, бяс
– Костенурки – салмонелоза

Както виждате, всички домашни любимци могат да пренасят зарази. Затова водете кучето или котката си редовно за преглед и имунизации при ветеринар. Освен това задължителни са и редовните обезпара-зитявания от тении и глисти. Почиствайте често леговището на любимеца и местата, на които той прекарва голяма част от ежедневието си – особено дивани и килими. Не бива да забравяме и за кърлежите, които евентуално могат да прескочат от животното. Те причиняват лаймска болест (т.нар. борелиоза) или менингит – заболявания, които протичат особено тежко и могат дори да са животоопасни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *