Как да разпознаем био козметиката?

biocosmetic

Напоследък много се говори за био храни, био напитки, био начин на живот и всичко био и еко. С оглед на всичко това на българския пазар много успешно навлиза и био козметиката. Често се питаме „дали наистина е био” и безспорно на пазара има стотици продукти, който могат да ни заблудят с качеството си. Но ако се научим да  разпознаваме  био козметиката и да знаем, какво трябва да е съдържането й със сигурност ще останем удовлетворени от избора си и ще се радваме на здрава и сияна кожа.

При избора на био козметика трябва  да знаем, че тя се сертифицира според  местните стандартите и това понякога е много субективно, защото САЩ има определени стандарти, но в Европа  те са съвсем различни. И все пак независимо от къде произлиза продукта, задължително е на опаковката да има лого на екосертификат.

 Чували сме, че за да е наистина еко, продуктът трябва да е направен от съставки, който са отглеждани в био почва, трябва да са в местност без замърсяване на въздуха, трябва да са… и много други и за всичко това пак са необходими сертификати и лабораторни изследвания  за доказване на произхода на съставките.Е да, но производителите няма как да сложат всичко това на малките опаковки  или пък ние отивайки в магазина за козметика да изискваме да ни ги покаже продавача и едва тогава да закупим желания продукт. За това има няколко важни неща, който трябва да проверим, преди покупката и да сме сигурни в качеството на продукта.
 
 Важното е  когато погледнем опаковката на желания продукт, в съдържанието й  да присъстват само и единствено растителни съставки или поне 95% от състава (екстракти от различни растения и билки, масла, олиа, водорасли, минерали и други подобни). Трябва да можете да откриете съставките и да ги разпознаете. Ако козметиката, която искате да използвате е с предупреждение  за евентуална непоносимост – бягайте! Био козметиката  трябва да е  безопасна и поносима от кожата (освен в случаите на индивидуална алергия към някоя от съставките). В никакъв случай не трябва да съдържа парабени,консерванти, алкохол, оцветители или парфюми  и трябва да е изписано, че е дерматологично тестван. С това се изчерпва малкото разследване, за доброто качество на продукта.

 

Има безброй много марки, който предлагат своите продукти и опитват да се наложат на нашия пазар. Трябва да умеем да отсяваме „еднодневките” и качествените и може би едва тогава ще спрем да съжаляваме за напразно дадените пари и да сме доволни от избора си.

И ако все още не сте сигурни в ефекта на био козметиката има много други начини да използвате продукти от природата в домашни условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *