Предотвратяване на грипа

grip-predpazvane

Добрите здравени наявици могат да помогнат да се спират микробите навреме.

Единният най-добрият начин за предотвратяване на сезонния грип е да се ваксинират всяка година, но добро здраве навици като обхваща Вашата кашлица и измиване на ръцете може да помогне за спиране на разпространението на микроби и предотвратяване на заболявания на дихателните пътища като грип. Има и грип антивирусни лекарства , които могат да се използват за лечение и профилактика на грип.

1. Избягвайте близък контакт.
Избягвайте близък контакт с болни хора. . Когато сте болни, стойте на разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Ако пък сте с човек който има симптоми – запазете си дистанцията. Никой няма да се разсърди ако просто сте предпазливи

2.  Останете си вкъщи, когато сте болни.
Ако е възможно, си останете вкъщи и не ходете на работа, училище или на пазар, когато сте болни. По този начин освен по бързото ви възстановяване, Вие ще помогнете и да не заразявате други хора.

3. Покривайте устата и носа.

Покривайте устата и носа с кърпичка, когато кашляте или кихате, дори да сте си у дома. Това може да предпази тези около вас от заболяване.

4. Мийте ръцете си.

Измиването на ръцете ще ви предпази от микроби. Ако нямате сапун и  течаща вода, използването на кърпи за ръце на алкохолна основа, също ще ви свърши работа.

5. Избягвайте да докосвате очите, носа или устата.
Микробите често се разпространяват, когато човек докосне нещо, което е замърсено с микроби, а след това докосне очите си, носа или устата. Лигавиците са най-подходяща среда да проникнат микробите в организма ви.

6. Използвайте и други добри здравословни навици.
Осигурете си достатъчно сън. Сънят е много важен за да е организма ви в тонус. Бъдете физически активни. Спортните упражнения, дори ходенето пеш и изкачването на стълби се отразява много добре на организма ви.
Управлявайте стреса. Не позволявайте стреса да ви обземе. Малки дози стрес стимулират активността на мозъка и организма, но при прекалено влияние на стреса- организма ви може да блокира.
Пийте много течности и яжте питателна храна. Не е нужно да сте болен или на антибиотици за да приемате повече течности. По-голямото количество течности спомага за по добрата обмяна на веществата и за изхвърляне на токсините от организма. Наблегнете на разнообразието в храната. Еднотипната храна отслабва вашият организъм, независимо от погълнатите количества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *