Вредни съставки в козметиката

Вредни съставки в козметиката

Кожата  е най-големият орган, а също така и най-тънкия. По-малко от 2.5мм разделят тялото ни от потенциални токсини. Още по-лошо, е че нашата кожа е силно пропусклива и почти всичко, което слагаме върху кожата си  може да достигне до кръвния поток и да се разпространява спокойно в организма ни.

Защо толкова много продукти за грижа на кожата, който използваме съдържат опасни съставки? Простият отговор е, защото те са евтини, лесно достъпни и лесни за разграждане. А дали тези опасни съставки са в продукта, който използваме в момента.

Време е да проверим:

 Съставка

 Употреба

 Опасностите

 Парабени

 Силни  консерванти  използвани в козметичната индустрия, които присъстват в около 13 200 козметични продукта за грижа за кожата.

Изследванията правят връзка и ги свързват с рака, тъй като техните хормони нарушават качеството на естрогена в тялото и това може да доведе до нарушения в ендокринната система на тялото.

Минерални масла, Парафин и Петролат

 

Тези петролни продукти правят кожата като пластмаса – запушват порите и благоприятстват натрупването на токсини. Те могат да забавят клетъчното развитие или да предизвикат по-рано признаците на стареене. Те са уличени като предполагаема причина за рак. Плюс това, те могат да попречат  на хормоналната активност. Когато мислиш за мазут, изпомпван  дълбоко под земята, си задай въпроса дали искаш да слагаш това нещо върху кожата си …

 

 Натриев лаурил сулфат или дафинов (SLS), известен също като натриев лаурет сулфат (SLES)

 

Открит в над 90% от продуктите за лична хигиена! И тъй като лесно  прониква в кожата, може да разреши лесен достъп и на други химикали.

 

 SLS в комбинация с други химикали, може да се превърне в „нитрозамин“ или мощен канцероген.

 Акриламидът

Намерен в много кремове за лице.

Опасен за развитивто на гръдни тумори

 Пропилен гликол

Общ козметичен овлажнител, носител на ароматни масла.

Може да причини дерматит и възпаление на кожата. Може да подтисне растежа на клетките на кожата.Свързват го с бъбречни и чернодробни проблеми.

Фенол карболовата киселина

 Намерена в много лосиони и кремове за кожата.

Може да предизвика циркулаторен колапс, парализа, гърчове, кома и дори смърт от дихателна недостатъчност.

 Диоксан

Много често присъства в състава на продукти за лична хигиена.

 Този химикал често е замърсен с голяма концентрация на силно летливи 1,4-диоксан, и е лесно да се абсорбира през кожата.За неговата канцерогенност е съобщено за първи път през 1965 г., а по-късно е потвърдена в проучвания, включително и едно от Националния онкологичен институт през 1978 година.

Толуол

 Той може да е много отровен! Изработен е от въглищен катран и присъства в синтетичните аромати.

Свързан е с анемия, понижава клетките в кръвта, черния дроб и уврежда бъбреците.Може да повлияе на развитието на плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *