Часът на земята 2012

null

Изключи светлината – включи се!!

Това е мотото на кампанията WWF за намаляване на консумацията на електроенергия и по този начин да се допринесе частично за намаляване на глобалното затопляне. Преди всичко идеята е да се обърне внимание на сериозният проблем с глобалното затопляне.

Инициативата е на WWF като това е една от най-сериозните и най-мащабните инициативи свързани с климатичните промени на земята. В призива за борба с глобалното затопляне, по целият свят се очаква да се включат над 1,5 милиардa души.
Първоначално часът на земята е само един призив към жителеите на Сидни, Австралия да изгасят освтлението за 1 час през 2007 година. На призива откликват над 2 милиона фирми и семейства. През 2010 година на призива откликват над 1 милиард и 300 хиляди души от 126 държави.

За 2012 година към кампанията са се присъединили над 5200 града и над 1,8 милиарда души от 135 държави по света. В България тази година участват 73 града.

 

Тази година, часът на земята е на 31 Март ( събота ) от 20:30 часа, като начина да се включиш в кампанията е просто да изключиш осветлението си в 20:30 за 1 час на 31 Март.
Идеята на инициативата е всеки от нас да осъзнае, че сме в период на големи климатични промени и всеки един от нас може да направи някои стъпки за по-устойчив и по природосъобразен начин на живот.
През 2011 година се изключиха осветлението на милиони държавни учреждения по целият свят, музеи, културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, виенско колело „Лондонско Око“,  Айфеловата кула в Париж, „Емпайър Стейт Билдинг“ в Ню Йорк. 800 метровата кула „Бурж Калифа“ в Обединените арабски емирства.
Тъмни останаха и статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима, както и най-големите метрополиси в света.

Много сгради в София също ще изгасят осветлението си за „Часът на Земята”. Засега това са:

Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“
Администрация на президента
Народно събрание (двете сгради)
Българска народна банка
Министерство на околната среда и водите и поделенията в цялата страна
Министерство на транспорта
Министерство на спорта
Министерство на отбраната
Храм-паметник „Свети Александър Невски“
Руски храм „Св. Николай Мирликийски“
Катедрален храм „Св. Неделя“
Храм „Св. София“
Храм „Св. Седмочисленици“
НДК
Археологически институт и музей
Етнографски музей
Национална галерия за чуждестранно изкуство
Националната художествена академия
Националната опера и балет
Централен военен клуб
Театър „Българска армия“
Британски съвет
Гьоте институт
Италиански институт
Чешки център
Полски институт
Институт „Сервантес“
Унгарски институт
ЦУМ
хотел „Хилтън“
банка „БНП Париба“
Гранд хотел София
магазини на „Глобул“ и „Германос“ в цялата страна и всички неонови светлинни реклами на двете компании в София, Варна, Бургас и Хасково
магазин на IKEA
Овергаз
двете централи на Societe Generale Експресбанк в София и Варна
хотел Парк Ин, София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *