Какво не знаем за органичния памук

cotton

Какво е „органичен памук?“

Органичен памук се отглежда чрез използването на методи и материали, които имат слабо въздействие върху околната среда. Биологичното производство е свързано с поддържане на почвеното плодородие, намаляване на употребата на токсични и устойчиви пестициди, изкуствени торове, както и изграждане на биоразнообразно селско стопанство. Организациите  за сертифициране потвърждават, че биологичните производители използват само методи и материали, разрешени в биологичното производство. За това може да сме сигурни, че органичният памук се отглежда без използване на токсични и устойчиви пестициди и изкуствени торове. Органичният памук освен всичко това се следи и за използване на генно инженерсто при отглеждането му.

Колко органичен памук се отглежда в цял свят?

Според четвъртия годишен доклад на органичната борса Фарм, биологичното производство на памук е нараснало с впечатляващите 20%. Сега той представлява 0,76% от глобалното производство на памук.
Органичен памук се отглежда в 22 страни по света, начело с Индия, Турция, Сирия, Танзания, Китай, Съединените щати, Уганда, Перу, Египет, Буркина Фасо и др. Приблизително 220 000 земеделски производители отглеждат влакното.

Какви продукти се изработват от органичен памук?

В резултат на големия интерес на потребителите, органични памучни влакна се използват почти във всичко. Може да започнем от продукти за лична хигиена (санитарни продукти, грим, кърпички, памучни тампони, клечки за уши ), за обзавеждане на дома (кърпи, халати, чаршафи, одеяла, спално бельо), детски продукти (играчки, памперси), дрехи от всички видове и стилове и да завършим с канцеларски материали и картички.
В допълнение, може да кажем, че органични памукови семена се използват за храна на животни, а органичното памучно масло се използва в различни хранителни продукти, включително  бисквити и чипсове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *