Морскияте обитатели трябва да плуват по-бързо за да издържат климатичните промени

sea-migration

Риби и други морски създания, ще трябва да пътуват големи разстояния, за да оцелеят на климатичните промени, предупредиха международни морски учени.

Според ново проучване, направено от международен екип от учени, публикувано в сп. „Сайънс“,  морските животни, особено в Индийския океан, в западната и източната част на Тихия ще бъдат изправени пред нарастващия натиск да се адаптират или да се преместят, за да избегнат изчезването на видовете. „Нашето изследване показва, че видовете, които не могат да се адаптират на все по-топли води ще бъдат принудени от промените в климата да плуват далеч и по-бързо за да намерят нов дом,“ казва професор Джон Пандолфи, член на центъра за изследваниея на кораловите рифове към Университета на Куинсланд.

Използвайки данни за глобалните промени на температурата за последните 50 години от 1960 насам, изследователите са анализирали променящите се климатични условия и сезонните модели на сушата и в океаните, за да разберат как това ще се отрази на животинският свят на двете места през следващите век.

„Разглежда скоростта на изменението на климата (географските промени на температурата пояси, с течение на времето) и промяна в сезонните температури на сушата и в морето. Открихме че, температурите в океана са по-високи, в определени географски ширини, отколкото на земята, независимо от факта, че океаните са склонни да се топлят по-бавно, отколкото въздуха над сушата. „

Откритието има сериозни последици, особено за биоразнообразието в морските „горещи точки“ – каквито са известния коралов триъгълник  и рифовете, които се развиват в Екваториална морета. Последиците са също и за живота в полярните морета, които ще бъдат подложени на нарастващ натиск от други видове, които ще се придвижват натам.

„За разлика от сухоземните животни, които може просто да се придвижат нагоре в планината, за да намерят по-студено място за живеене, създанията на морето може да се наложи да мигрират на няколкостотин километра, за да намерят нов дом, където температурата на водата, сезонните условия и хранителни запаси са подходящи “ казва проф. Пандолфи .

При сегашното глобалното затопляне, сухоземните животни и растения мигрират на около 6 километра за десетилетие, но морски създания могат да трябва да се движат няколко пъти по-бързо, за да бъдат в види с температура и условия, които им понасят.
В същото време, морските обитатели, живеещи в близост до полюсите могат да бъдат залети от морски мигранти, които се движат в по-топлите региони, в търсене на студена вода. Бъдещите изследвания на екипът ще се фокусират върху това как различните видове океана реагират на изменението на климата и съставянето на база данни , която ще бъде предоставена на Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *