Тежките тренировки представляват риск за сърцето

running-training

Екстремните тренировки за издръжливост, като подготовка за маратона, може да увреди сърцето, разкрива австралийско изследване.

При изследване с Ядрено Магнитен Резунанс (ЯМР) на 40 спортисти подготвящи се за  спортни състезания, като триатлони или планинско колоездене и маратон показа, че повечет от спортистите имат разтягане на мускулите на сърцето. Спортистите са изследвани две седмици преди състезания, веднага след съзтезание и след около седмица по-късно. Въпреки че, повечето изследвани са се възстаноили напълно след една седмица, при петима спортисти остават по-трайни увреждания.

Изследователите твърдят че тези промени може да причина за сърдечни проблеми, като аритмия. Те подчертават, че това не трябва да се тълкува, че тренировките за издръжливост е са нездравословни. В повечето случаи, комбинацията от разумни тренировки и адекватно възстановяване трябва да доведе до подобряване на функцията на сърдечния мускул.

Професор Санджай Шарма Медицински директор на Лондонския маратон казва: “Моето лично мнение е, че екстремните тренировки за издръжливост  може да причини увреждане на сърцето, в някои спортисти „

Екстремите тренировки

В проучването учените са изследвали спортисти две седмици преди тяхното състезания, веднага след съзтезание и след седмица по-късно.

Веднага след състезанието, сърцата на спортистите имат променена форма. Дясната камера (една от четирите камари в сърцето, участващи в изпомпването на кръвта в тялото) се разширява и не работи толкова добре, колкото в седмиците преди състезанието. Нивата на химикал, наречен BNP, прозивеждан от  сърцето се увеличава, в отговор на прекомерното разтягане.

Една седмица по-късно, по-голямата част от сърцата на спортистите се връщат в предишното си състояние. При петима от изследваните спортисти, които са тренирали по продължително, има признаци на увреждане на тъканта на сърцето и дясно камерна функция остава влошена, в сравнение с изследването преди състезанието.

Медицинския директор на Лондонския маратон, професор Санджай Шарма, се съгласи, че е необходимо повече изследвания и каза, че резултатите могат да бъдат, „основа за размисъл“. „Моето лично мнение е, че крайната тренировките за издръжливост, вероятно не доведе до увреждане на сърцето в някои спортисти. Аз не вярвам, че човешкото тяло е проектирано да тренира по 11 часа на ден, така че увреждане на сърцето, не е неправдоподобно . „

Все пак е твърде рано да се каже, че участието в спортовете за издръжливост причинява дълготрайно увреждане. Тези изследвания не трябва да отказват хората да си правят упражненията си. Важно е да се помни, че ползите за здравето от физическата активност са добре установени. По-задълбочени дългосрочни изследвания ще бъдат необходими, за да се определи дали екстремните тренировки за издръжливост могат да предизвикат увреждане на дясната камера на сърцето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *