Как да си направим мотора по-„еко“

eko-motor

Моторът, по своята същност е по-благоприятен за околната среда, отколкото туризма: „Консумирате по-малко (125 куб.см. мотор харчи по-малко от три литра гориво на 100 километра), може да се намали времето за пътуване между 50% и 70%, намалява задръстванията и по-добро използване на публичното пространство (заемат три пъти по-малко място, отколкото автомобил в движение и пет пъти по-малко в спряло положение) и по-малкото  тегло и повърхността на контакт причиняват по-малко износване на пътната настилка, което позволява по-ефективна инфраструктура в изграждането и поддържането на „изброява José Maria Riano, генерален секретар на Асоциацията на Сектор две колела (ANESDOR), въз основа на проучвания на сектора.

Според своите технически характеристики има мотори, които харчат повече от други, но това също оказва влияние върху начина, по който се държи водача. Като цяло, при ефективно шофиране се пести гориво и с 15% се намаляват емисиите на CO 2 . За да го постигне ANESDOR осигурява прости насоки , които ни предлагат условие както сигурно така и екологично.

Контролиране на педала на газта
При стартиране на мотора се препоръчва да се избягват големите. След като циркулира, шофирането трябва да е гладко, без внезапно ускорение или спиране. Трябва постепенно да се ускорява до правилната скорост, възползвайки се от оптималните обороти, които циркулират във високи предавки, като се избягват червените зони на скоростта на  ускорение.

Поглед в бъдещето
Външният вид също е ключов фактор в еко-шофиране. Препоръчително е да държите очите си в  най-отдалечената точка на траекторията, за оптимално завиване и избягване на препятствията без шок. Предвиждане на риска и спазване на адекватна дистанция, която подобрява ефективността при карането.

Мисленето и спирането
Трябва да поддържа адекватна дистанция да се намали и да се спре плавно и прогресивно . Начинът на спиране, който помага, да се консумират по-малко гориво (и накладки) е плавен, отпускайки газта, оставяйки моторната спирачка и прогресивно прилагайки  предните и задните спирачки. В градски условия, е препоръчително също да се възползваме от инфраструктурата, която постепенно ще  даде възможност в градовете да се използва мотора. Например, модерни спирки на светофарите, да помогнат за избягването на необходимостта от ускоряване при тръгването и използването на автобусната лента позволява по-равномерна скорост.

И носенето на подходящи дрехи …
Нещо толкова ежедневно, кaто носенето на много разхлабени или отворени якета повишава резистентността към изместване както би било при един лош аеродинамичен дизайн. Последствията? Моторът използва повече гориво и шофирането ни е по-спокойно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *