Изменението на климата – един проблем, засягащ Латинска Америка

20140722_0757111

Опустошителни  бури, продължителни засушавания, постоянен  облак от топлина по-силен от всякога. Това са само някои от най-осезаемите ефекти на глобалното изменение на климата, които засягат всички еднакво, но притесняват вече доста и Латинска Америка. По-специално притесненията са с оглед на огромното и биологично разнообразие и природно богатство. Всъщност, Латинска Америка ще бъде един от районите засегнати най-тежко от необичайно покачване на температурата, както е показано от проучвания на Световната банка.

Тази седмица на срещата си в Мексико  депутатите на повече от 80 страни, , приеха безпрецедентнo решение, което включва да преразгледа и засили своите национални закони свързани с  климата, и да положи основите за глобално споразумение през 2015г.

В решението също така се призова да се приеме това, което те наричат „ново поколение споразумения, благоприятни за климата“. Това изисква от правителствата да конвертират правото на ангажиментите, приети по време на следващата среща за предела на климата, свикана от ООН през ноември следващата година в Париж. На този форум, Хосе Франко Лопес, президент на мексиканската  академия на науките, и Жан-Паскал, заместник-председател на Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC), даде мнението си относно изменението на климата и неговите последици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *