Факти за етеричните масла

етерични масла

Хиляди хора използват етерични масла , които играят ролята на помощни средства в лечнието на различни заболявания, но традиционната медицина се опитва да опровергае успешната им употреба. Информация за етерични масла можете да намерите навсякъде – интернет, статии, блогове, а на много от тези места можете също да прочете как сами да си направите такива масла. И така, те наистина ли са ефективни или предлагането им е изискано шарлатанство?

Какво представляват?

Етеричните масла представляват силно концентрирани физически качества на цветя и растения. Посредствам различни процеси на дестилация, летливите съставки от маслото се извличат от цвета, листата, клоните или корените на растението. Етеричните масла имат биологично летливи съединения в много концентрирана форма, които притежават терапевтични предимства в много малки количества.

 

Три вида терпени в етеричните масла

Най-често срещаните групи химични компоненти, намиращи се в етеричните масла са терпени, алкохоли, естери, кетони, алдехиди и феноли. По-голямата част от етеричните масла са антибактериални, противовирусни, противгъбични, противовъзпалителни и антиоксидантни. Някои масла притежават удивителна антиоксидантна стойност – една унция масло от карамфил се равнява на 450 кг. моркови или 48 литра сок от цвекло.

Има три вида терпени, съдържащи се в етеричните масла: Фенилпропаноид, Монотерпени и Сесквитерпени.

Фенилпропаноиди: създават условия, неблагоприятни за развитието на бактерии, вируси и гъбички. Могат да бъдат намерени в карамфила (90%), босилек (75%), канела (73%), риган (60%, анасон (50%), мента (25%). Най-важната функция на фенилопропаноидите е, че те чистят рецепторите на клетките, а без това клетките не могат да комуникират, тялото започва да е в неизправност и така се появяват болестите.

Монотерпени: те са намират в повечето етерични масла.Най-важната им функция е, че те могат да препрограмират информацията в клетъчната памет.

Сесквитерпени: намират се в кедровото дърво (98%), сандалово дърво (90%), черен пипер (74%), пачули (71%), джинджифил (59%) – молекулите на тези растения доставят кислород до тъканите.

Взаимодействието между бактерии и етерични масла

Бактериите могат да мутират, за да образуват различни резистентни щамове и така се адаптират към различни токсични антибиотични лекарства. Но етеричните масла никога не са създавали тези свойства.

Етеричните масла имат антисептични свойства срещу резистентни на лекарства бактерии.Например маслата от мащерка и канела се считат за особено ефикасни антибакетериални средства срещу редица резистентни стафилококови агенти, които са много трудни за лечение.

Отстраняват причините за болестта на клетъчно ниво

Етеричните масла могат да проникнат в клетъчната стена и да прогонят вируси, докато антибиотиците могат да убиват бактериите извън клетъчната стена. Една капка от маслото е достатъчна да покрие всяка клетка в тялото ни.

Проникват в организма по много различни начини

В една капка етеричнио масло се съдържат около 40 милиона трилиона молекули. Те са толкова малки, че навлизат в тялото през кожата и се разпространяват навсякъде. Имат способността да стигнат в тялото през белите дробове и така се разпрстраняват из цялият организъм, което повечето лекарствени средства не са в състояние да постигнат.

Етеричните масла могат да се прилагат локално, да се добавят към храната, във ваната. Само няколко капки от дадено масло, втрито в дланите на ръцете, ходилата или част от гърба, може да бъде облекчение за различни заболявания.

Етеричните масла могат да влияят на нервната система на биохимично ниво. Вдишването на определени масла модулира активността на симпатиковата нервна система, а други действат тонизиращо или успокояващо.

Съвети

Когато купувате етерични масла, имайте предвид, че те са различни от синтетичните ароматни масла, които не са съвсем безопсни за употреба върху кожата. Чистите етерични масла са винаги естествени.

Много от маслата е необходимо да се разреждат с базово масло, както е случаят с кокосовото, тъй като то служи като основа, въху която да се добавят няколко капки етерично масло. Употребата на базово масло също се налага, ако етеричното масло се прилага върху бебета или малки деца.

Винаги имайте предвид, че не всички етерични масла са 100% натурални (естествени). 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *