Лоши хранителни комбинации, които могат да влошат здравето

ayverda

Неправилни хранителни комбинациии според Аюрведа

Аюрведа е древна наука за здравето и дълголетието, самата дума преведена от санскрит означава „знание за живота“. Нейната система от принципи, правила и традициие е свързана с грижата за здравето, като основна насока е опазването му чрез превенция. Това означава, че полагаме съзнателна грижа за себе си (тяло, дух, ум) с цел избягването на различни заболявания, за да не се налага да ги третираме след като те вече са факт.

Комбинирането на храни (разделното хранене) е съзнателен подход към яденето, където храните, които изискват различни храносмилателни среди, се консумират отделно. Това е една проста концепция на правилното хранене, която влияе на здравето ни повече отколкото можем да си представим.

Ето някои основни препоръки от Аюрведа:

Не яжте плодове след хранене

Плодовете не се съчетават добре с другите храни. Това се дължи на факта, че те съдържат прости захари, които не се нуждаят от храносмилане. Така плодовете не стоят много време в стомаха. Други храни, като тези богати на мазнини, белтъчини и скорбяла, ще останат в стомаха по-дълго, тъй като се нуждаят от повече храносмилане. Така, че ако ядете плод сед хранене, плодовата захар ще стои по-дълго в стомаха ви и ще ферментира.

 

Млякото не бива да се комбинира с други храни

Никога не е добра идея да съчетаваме млякото с друга храна, то е пълна и концентрирана храна сама по себе си и изисква пълен и самостоятелен храносмилателен процес. Млякото е напълно различен от другите концентрирани протеини  – месо, яйца, ядки и т.н. Освен това не се смила в стомаха, ами в дванадесетопръстника и съответно при наличието на мялко, стомаха не реагира със секреция.

Течности и твърди храни

Има правило, което гласи, че никаква течност не бива да се приема заедно с твърда храна. Течностите веднага преминават в червата и отнемат всички храносмилателни ензими, като по този начин спират храносмилането. Течностите трябва да се приемат най-малко 20 минути преди хранене, а не веднага след или заедно с храната, но може час след това.

Банани с мляко

Аюрведа класира тази комбинация като най-тежка и формираща токсини. Тя създава тежест в тялото и забавя ума. Ако обичате смутитата и шейковете с банани се уверете, че банана е зрял и добавете кардамон и индийско орехче, за да стимулира храносмилането.

Яжте прясно приготвена храна

Прясната храна е пълна с прана (жизнена сила) и хранителни вещества. Скоро след като е приготвена, споменатите качества започват да загубват силата си. По времето  в което храната вече е останала недоизядена,  свойствата и са се променили и тя е тежка за храносмилане.

Студени напитки

Избягвайте студени напитки по време и след ядене.Студеното намалява храносмилателната мощност и предизвиква различни алергии.

Изброените препоръки са ценни и лесни за спазване, а при наличие на желание за кратко време могат да се превърнат в навик, който ще ви пази от болести и неразположения.

Бъдете здрави! J

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *