Снежни бури и глобалното затопляне

snow-washington

След няколко години с мека зима в Американският средно-атлантическия регион в момента изпитва третата си голяма снежна буря за сезона, втората по големина от последните пет дни. С последната буря която преминава през областта, сняговалежа тази година във Вашингтон, ще се приближи и дори ще надвишави рекорда от 1898 година.

Натрупалата тази седмица, снежна покривка от  28 до 40 сантиметра, в столичния район ще бъде достатъчно, за да затруднят много, този главен град в САЩ. И трите големи летища са затворени. Общественият транспорт – включително и надземни части на метрото – са почти неработещи. Много окръжни училища просто предадоха и при наближаването на  втората буря – отменениха учебни занятия до края на седмицата. Сто хиляди прекъсвания на електричеството са съобщени след първата буря. Повечето областни пътищата, които бяха отворени, но ограничени от преспи сняг, от вчера отново са непроходими.

Противниците на идеята за изменението на климата, както се очаква, се позовават на необичайно тежъкият снеговалеж като доказателство, че глобално изменение на климата няма. В щата Вирджиния, един политически  кандидат, използва бурите, за да се надсмее над позиция на опонент, привърженик на идеята за глобалното затопляне с думите“ имаме12 инча глобално затопляне.“

Това което се случва, тази година в средата на Атлантическия океан не прави нищо, за да опровергае глобалното затопляне и дори повдига повече въпроси. Учените предвиждаха, че в продължение на десетилетия, глобалното затопляне ще доведе до по-тежки зимни и летни бури, което се дължи на повишеното изпаряване и способността на топълия въздух,  да задържа повече влага. В този случай в средно-атлантическия регион, топлият, изпълнен с влага въздух от юг, пътува на север, където влиза в контакт със студен въздух, който причинява увеличената влага да падне на земято под формата на големи натрупванията от сняг.
От глобална гледна точка, си струва да се отбележи, че този месец Януари е най-топлият месец според сателитните данни, отчетени от Climate Progress
Също си заслужава да се отбележи, че в средно-атлантическия регион, снежната покривка е по всяка вероятност се дължи на умерената буря, която се наблюдава в Тихия океан. Главният виновник за снежната буря тази седмица във Вашингтон, всъщност е циклона, които предизвика силен дъжд и кални свлачища в Калифорния миналата седмица.
Остава все пак отворен въпроса дали тези тежки снежни бури са нормални явления за зимата или се получава засилване на бурите всяка година и това е директно следствие от глобалното затопляне на земята.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *