Извличане на въглероден диоксид от въздуха – първата демоснрация е факт

CO2-clouds

Global Research Technologies (GRT), компания за технологични изследвания и научно развитие, заедно с Клаус Лакнер от университета в Колумбия, са провели успешна демонстрация на нова технология, за улавяне на въглерод от атмосферата.

Технологията дебютира в много важен момент – когато скорошните открития на уважавани експерти в тази област са установили, че измененията в климата се сължат на човешката дейност. Едно от предизвикателствата пред които сме изправени е драстичното и безпрецедентно увеличаване на въглеродният диоксид в атмосферата на Земята и новата технология би могла да помогне за извличането му и следователно намаляването на опасните количества.

Разработването на технологията започва през 2004 г.  и съвсем наскоро успява да демонстрира своята ефикасност. Устройството  улавя молекулите на въглеродния диоксид във въздуха чрез сорбенти и освобождава тези молекули като чист поток от въглероден диоксид за секвестиране.

Разработката на GRT и Клаус Лакнер може да има значение в битката с намаляването на нивата на емисиите парникови газове. За разлика от други техники, като например улавяне на въглерод от електроцентралите, улавянето му от въздуха ще позволи това да се случва без значение къде се появяват въглеродните емисии и по този начин се дава възможност за управление на глобалните атмосферни нива на въглероден диоксид. Технологията показва, че е възможно емисиите от въглероден диоксид от автомобили в Банкок, да бъдат извадени от атмосферата от устройства, поставени в Исландия. Появяват се решения на три проблема, които досега пораждат неразрешими пречки при опитите за  намаляване на парниковите газове – как да се справим с милионите автомобили, които представляват над 20% от  световните емисии на въглероден диоксид, как да се управляват тези емисии и как да се свържат източниците на въглероден диоксид с местата на обезвреждане.

И по-конкретно – едно устройство с отвор от 1 квадратен метър е в състояние да извлича около 10 тона въглероден диоксид от атмосфертата, за една година. Експертите подчертават потенциала на технологията за извличане на въглероден диоксид, като се аргументират с това, че този начин би имал много по-голямо ефект, отколкото възобновяемите енергийни източници, които в момента работят в малък мащаб. Освен това, устройствата не са големи и изискват площ, много по-малка от вятърните мелници.

Основното предизвикателство пред учените, работещи за модели на извиличане на въглероден диоксид от атмосферата е фактът, че изменянето на модела на съществуваща електроцентрала на инфраструктурно ниво, така че да заработи заедно с нова технология ще бъде доста скъпо струващо начинание. Като цяло, изграждането на нова технология е много по-евтино, отколкото модернизирането на стара. Така че една основна полза от описаните по-горе устройства е, че те директно улавят емисиите от съществуващи електроцентрали, без да се налагат разходи за модернизация.

GRT планират демонстрацията на новото устройство и в по-голям мащаб. Това което те също така планират  е възможността  технологията да улавя вредните емисии още в прединдустриален етап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *