Промените в климата могат да доведат до повече конфликти и войни

climat and war

Полицейски началници са установили, че в знойните летни нощи, нивото на престъпността нараства. Дали двете неща са свързани и какво точно е взаимодействието между тях, ни казват учени от Калифорнийския университет.

 Изследването изучава климатични модели, причинени от промяната в метеорологичните условия – силна топлина, суша, проливни дъждове – водещи до увеличаване на етническите сблъсъци, безредици и войни.

Земеделският икономист Маршал Бърк, заедно с неговите колеги са провели мета анализ на 60 предишни изследвания, които разглеждат климатични събития и връзката им с човешки конфликти, включително падането на имепарията на маите, граждански конфликти в Африка, етнически сблъсъци в Индия, произшествия по пътя в САЩ. След това, изследователите са използвали математически модел, който комбинира данните за конфликти с прогнозите за температурите и валежите през 2050 г.  и така получили прогнози за вероятност от прилагане на насилие, свързани с промените в климата в бъдеще.

Това, което открили е, че от сега до 2056 г. има вероятност войните и гражданските конфликти да нарастнат с 56%, докато актове на агресия като убийства, нападения и домашно насилие могат да се увеличат с 16%.

Съвсем очаквано, много експерти са скептични относно тези прогнози и стойността на изследването като цяло и изтъкват, че съществуват фактори като икономика, технологии, бедност, културен национализъм и индивидуалност, които играят определяща роля в появата на конфликтите и войните.

Все пак, авторите на изследването не са открили конкретната връзка между високите температури и агресията, но те посочват, че вероятността  да има суша, наводнения и други екстремни промени във времето могат да доведат до икономически борби и недостиг на храна, а тези отчаяни ситуации биха повишили нивата на социални конфликти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *