Почва

pochva

Почвата, земята, майката – символ на корените ни и факт за нашето съществуване. Освен неоспоримата и символна стойност тя има мощно практическо значение – плодородието – да осигурява хранителни вещества, топлина, въздух и вода на растенията. Тя е смес от минерали, органични вещества, газове, течности, както и безброй организми, които заедно поддържат живота на Земята. Известна е като педосфера и изпълнява няколко важни функции – тя е среда за растежа на растенията; тя е средство за съхранение на вода, доставка и пречистване; тя е модификатор на земната атмосфера; тя е местообитание за организми; всеки от които на свой ред променя почвата. Тъй като почвообразуването е изключително бавен процес, тя се разглежда като невъзобновяем ресурс. Важно е да се защитават всички функции на почвата, както заради тяхната социално-икономическа значимост, така и заради тази за околната среда.

Любопитно откритие гласи, че почвата може да се ползва като антидепресант. Mycobacterium vaccae е вещество, което още се проучва и е установено, че ефекта му върху невроните е подобен на този, който лекарстава като Прозак оказват върху тях. Бактерията се намира в почвата и може да стимулира производството на серотонин, който кара хората да се чувстват по-спокойни и щастливи. Тази бактерия се явява естествен антидепресант, който няма неблагоприятни последици за здравето.

Опитите са проведени въху мишки – бактерията е стигнала до тях чрез инжектиране и поглъщане и резултатите установяват, че след това те имат повишени когнитивни способности, добра концентрация и ниски нива на напрежение.

Градинарите пък вдишват бактерията по време на техните занимания навън и повечето от тях ще ви кажат, че градинарството ги кара да се чувстват по-спокойни и релаксирани. Така че излезте и поиграйте в пръстта за да се почувствайте щастливи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Коментар *